Lauksaimniecības un dekoratīvie dzīvnieki

 

Ko pagatavot no kazas


Dūmdesa DŪDIŅA®

Sastāvdaļas:

  1. 1,5 gadus veca nekastrēta āža gaļa (nokauts oktobrī!),
  2. atkaulota 10 kg
  3. āža iekštauki 1 kg
  4. svaigs cūkas speķis 3 kg
  5. kūpināts cūkas speķis 1 kg
  6. ķiploki 0,3 kg
  7. sāls 1,3 %

Pagatavošana:

Gaļu nogatavina 2 dienas. Masu samaļ jaudīgā, elektriskajā gaļas mašīnā. Pievieno samaltus ķiplokus un sāli. Rūpīgi izmaisa. No desu masas izcep mazu kotletīti, lai pārliecinātos par sagaidāmo garšu desai. Gaļas mašīnai pievieno snīpi, uz kā uzmauc attīrītas, apstrādātas zarnas, aizsien desas galu.  Desas masu maļ vēlreiz caur gaļasmašīnu, pilda desas apvalkā, ar roku regulējot pieblīvējuma līmeni, lai novērstu apvalka saplīšanu. Sapildīto desu ik pa gabalam nosien, veidojot izvēlētā garuma desas luņķus.

Kūpina 10 līdz 12 stundas alkšņu malkas dūmos.

 

Kazas siers sezamā uz salātiem

Sastāvdaļas:

  1. (1 porcija)
  2. Dažādi lapu salāti
  3. Redīss
  4. Šampinjons
  5. Jūsu iecienītā eļļas - etiķa salātu mērce
  6. 1,5 cm bieza kazas siera (jālieto mīkstais kazas siers)
  7. ola
  8. sezama sēklas

 

Pagatavošana:

Salātus kārto uz šķīvja, pa virsu salatiem liek plānas redīsu un šamoinjonu šķēlītes.

Sieru apviļā sakultā olā, sezama sēklās, ātri cep lielā tauku daudzuma (tauki vismaz sieram līdz pusei).

Gatavu sieru liek uz salātiem, pārlej salātus ar mērci (es parasti taisu mērci no olīveļļas, dijon sinepēm, balsamico etiķa un sarkanvīna, sāls, pipari), drusku mērces uzpilina arī uz siera.

Pasniedz ar franču balmaizi vai grauzdētu balmaizi.

 

 

Kazas siera un spinātu lazanja

 

Sastāvdaļas:

  1. litrs piena
  2. 2 ēdamkarotes kukurūzas miltu;
  3. 200 grami lazanjas plāksnītes;
  4. 500 grami sasmalcinātu spināti, der saldēti;
  5. 200 grami kazas siera;
  6. 25 grami ciedru riekstu;
  7. 150 grami rīvēta picas siera;
  8. sāls;
  9. pipari

Pagatavošana:

Uzvāriet pienu un iebieziniet to ar kukurūzas miltiem.

Iemaisiet pienā spinātus, pieberiet sāli un piparus.

Ietaukojiet cepamo trauku un ieklājiet spinātu mērces kārtu. Pārklājiet to ar lasanjas plāksnīšu kārtu. Atkārtojiet šo darbību vēl 2 reizes.

Starp kārtām pievienojiet arī kazas sieru un ciedru riekstus. Pārkaisiet lazanju ar rīvētu picas sieru un cepiet cepeškrāsnī 175 C karstumā no 45 minūtēm līdz 1 stundai.

 

Kazas siera salāti ar ķirštomātiem, krūmu mellenēm un linsēklu eļļu

4 personā

Sastāvdaļas:

  1. 16 - 20 gab. kazas siera bumbiņas
  2. 16 - 20 gab. ķirštomāti
  3. 4 mazas buntītes kreses
  4. 3 ēd.k linsēklu eļļa
  5. 2 ēd.k medus
  6. 4 ēd.k krūmmellenes

 

Pagatavošana:

Ķirštomātus pārgriežam uz pusēm, liekam cepešpannā, aplejam ar linsēklu eļļu, pievienojam sāli, piparus un liekam cepties cepeškrāsnī 80˚C 40 līdz 60 minūtes. Pēc tam atdzesē.

Mērce. Melleņu un dzērveņu sulu ielejam katliņā, pievienojam medu un uz lēnas uguns vāram līdz sanāk sīrups.

Kazas siera bumbiņas un krūmmellenes pārgriežam uz pusēm. Kreses nomazgājam un nosusinām.

Pasniegšana: Uz četriem šķīvjiem liekam ķirštomātus, kazas siera un krūmmelleņu pusītes, uzlejam linsēklu eļļu, sīrupu un dekorējam ar kresi.

 

Biešu un kazas siera pīrāgs

 

4-5 personām

Sastāvdaļas:

Mīklai

  1. 100 g sviesta
  2. 100 g vārītu un rīvētu kartupeļu
  3. 100 g miltu

Pildījumam

  1. 400 g vārītu un sagrieztu biešu
  2. 200 g vārīta un sagriezta fenheļa
  3. 2 sagriezti un cepti sīpoli
  4. 200 g St Maure kazas siera
  5. Olu/piena maisījumam
  6. 4 dl trekna piena vai piena/saldā krējuma maisījuma
  7. 4 olas

Rotājumam

  1. sakapāts baziliks

 

Pagatavošana:

Sagatavojiet mīklu pamatnei. Ir vērts gatavot lielāku mīklas apjomu vienā reizē, jo to viegli uzglabāt saldētu un vēlāk izmantot gan saldajiem, gan sāļajiem kulinārijas izstrādājumiem. Dienu iepriekš novāriet kartupeļus ar visu mizu. Kad tie auksti, nomizojiet un sarīvējiet tos. Rūpīgi nosveriet nepieciešamos daudzumus kartupeļu, miltu un sviesta. Sajauciet ar rokām, līdz veidojas viendabīga mīkla. Izrullējiet un ieklājiet pīrāga formā. Cepiet 180 grādus karstā cepeškrāšnī, līdz gandrīz gatavs.

Sagatavojiet pildījumu. Smalki sagrieziet vārīto bieti, tāpat arī fenheli un sieru. Iepildiet sagatavotajā pamatnē kārtām bieti, sīpolus un fenheli. Katru kārtu apkaisiet ar nedaudz sāls un pipariem. Pārklājiet ar kazas siera šķēlēm. Samaisiet olas un miltus. Pārlejiet maisījumu pār pildījumu un cepiet pīragu 180 grādus karstā cepeškrāšnī apmēram 40 minūtes, līdz olu/piena maisījums ir gatavs. Rupji sakapājiet svaigu baziliku un bagātīgi pārkaisiet gatavajam pīrāgam.

 

 

Kazas siera salāti ar citronpipariem

Sastāvdaļas:

  1. 60 g kazas siera
  2. 30 g salātu lapu, īpaši atlasītu
  3. 1 neliels tomāts
  4. 1 tosterēta baltmaizes šķēle
  5. Olīveļļa
  6. citrona sula
  7. 5 g svaiga ķiploka
  8. Santa Maria citronpipari
  9. Santa Maria piedeva salātiem ar garšaugiem

 

Pagatavošana:

Baltmaizes šķēli apgrauzdē un apgriež malas, izveidojot tik lielu ieapaļu formu, kā kazas siera gabals. Kazas sieram pieber citronpiparus. Pagatavo mērci salātiem, samaisot olīveļļu, ķiploku un piedevu salātiem; mērci pārlej kazas sieram. Līdzās izkārto salātu lapas un pārlej tās ar atlikušo mērci.

Pasniedzot kazas sieru un baltmaizes šķēli novieto liela šķīvja vidū, apkārt izkārto salātu lapas un pārlej ar mērci.

 

Karbonāde alus mīklā

 

Sastāvdaļas:

  1. Cūkas karbonādes gabals bez kauliem
  2. Sinepes
  3. sāls, pipari
  4. pēc vajadzības smalkie milti,
  5. kazas siers
  6. olas
  7. pēc vajadzības gaišais alus eļļa cepšanai

 

Pagatavošana:

Bļodā iemaisām biezāku mīklu no miltiem, olām, sarīvēta siera un gaišā alus - mīklai jābūt tik biezai, lai tā no gaļas netecētu nost. Karbonādes gabalu sagriežam šķēlēs, kuras mēreni sadauzām, apsālām, sapiparojam un no abām pusēm apziežam ar sinepēm. Pēc tam mazliet apcepam no abām pusēm un noliekam atdzist. Cepam gatavas tikai īsi pirms pasniegšanas. Samērcētas biezajā mīklā tās cepam brūnas sakarsēta eļļā. Pasniedzam ar kartupeļu biezputru un skābiem sarkano kāpostu salātiem.

Komentāri (0)  |  2013-12-15 17:47  |  Skatīts: 8860x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ