Ko pagatavot no truša
CEPEŠKRĀSNĪ CEPTS TRUSIS
Sastāvdaļas:
- notīrīts trusis
garšvielas – sāls, pipari, ķiploki, baziliks taukviela cepšanai bekona šķēles – ja ir vēlēšanās burkāni - Gatavošana:
- Trusi sadala gabalos, saliek uz cepešpannas, uzkaisa garšvielas, apslacina ar eļļu vai pievieno citu taukvielu. Ja ir vēlēšanās, katru gabaliņu var ietīt plānā bekona šķēlē. Starp truša gabaliem var likt un cept burkānus lielos gabalos vai veselus.
Uzlej nedaudz ūdens. Liek cepties cepeškrāsnī! Kad gabaliņi brūni, apgriež uz otru pusi un cep gatavu.
SAUTĒTS TRUSIS
- Sastāvdaļas:
- notīrīts trusis
taukviela cepšanai sīpoli burkāni krējums garšvielas - Gatavošana:
- Trusi sagriež gabaliņos, apbrūnina uz pannas - lielas uguns, pievieno sīpolus, burkānus, garšvielas. Liek cepeškrāsns traukā, pārlej nedaudz ūdeni un krējumu. Sautē cepeškrāsnī, līdz gatavs.
SAUTĒTS TRUSIS AR SALDO KRĒJUMU UN VĪNU
- Sastāvdaļas:
- trusis
sāls malti melnie pipari krustnagliņa lauru lapas garšvielu maisījums burkāns sīpols saldais krējums baltvīns ūdens
- Gatavošana:
- Trusi sagriež gabalos, saliek sautejamā katlā, apkaisa ar sāli, pipariem, vienu krustnagliņu, lauru lapas, mazliet garšvielu maisījumu, burkānus, sīpolus. Vēl pielej saldo krējumu un baltvīnu ar ūdeni, tā, lai viss zem šķidruma sanāk. Trusi sautē 2 stundas.
TRUŠA - BURKĀNU SAUTĒJUMS
- Sastāvdaļas:
- trusis
garšvielas ķiploks burkāni sīpoli koriandrs
- Gatavošana:
- Apcep truša gabalus, kurus iepriekš marinē garšvielās un ķiplokos. Apcepto gaļu liek katlā, kurā ir daudz sarīvētu burkānu un sasmalcinātu sīpolu. Pielej ūdeni un sautē vismaz 2 stundas (kamēr mīksts), pievieno garšvielu un nedaudz koriandru.
TRUŠA SAUTĒJUMS ALŪ
- Sastāvdaļas:
- trusis 1 gab,
alus 1 l, kartupeļi, burkāni
- Gatavošana:
- uz pannas nedaudz apcep truša gaļas gabaliņus. Apceptos liek katlā, pievieno alu un uz lēnas uguns sautē. Ja kartupeļus, burkānus u.c. dārzeņus griež lielos gabalos, burkāni būs pirmie katlā jāliek klāt, bet ja pavisam smalkos gabaliņos, tad visus liek beigās, kad gandrīz gatavs, un sautē līdz gatavībai.
TRUSIS APELSĪNA SULĀ
- Sastāvdaļas:
- ½ trusis
1 – 1 ½ l apelsīnu sula (der paku sula) burkāni - Gatavošana:
- Trusi sagriež gabaliņos, apsāla, appiparo un apcep katliņā. Pievieno nomizotus un nesagrieztus burkānu, pielej apelsīnu sulu tā, lai nosedz. Vāra līdz sula palikusi uz pusi mazāk un gaļa mīksta.
* sulu neatšķaida. Vakar pat uztaisīju no Cido apelsīnu sulas. Man jau liekas, ka nemaz tik salds nav, drīzāk jau tāds saldskābs. Bez pipariem, sāls un burkāniem neko nelieku klāt, vēl esmu likusi puravus (tos gan beigās izvelku ārā), bet nejūtu, ka tas būtu kaut kā ietekmējis garšu.
TRUSIS AR PLŪMĒM UN ŠAMPINONIEM
- Sastāvdaļas:
- trusis
4 saldie sīpoli žāvēta krūtiņa malti melnie pipari baltvīns 10 žāvētas plūmes bez kauliņiem lauru lapas timiāna zariņš pētersīļu kāti buljons vai ūdens šampinjoni olīveļļa vai sviests sāls saldais krējums
- Gatavošana:
- Truša gabaliņus apcep kopā ar žāvētas krūtiņas gabaliņiem un saldajiem sīpoliem. Uzber maltos melnos piparus. Pārlej ar baltvīnu. Ļauj tam uzvārīties. Pievieno plūmes , lauru lapas, timiāna zariņu, pētersīļu kātus.
Pārlej ar buljonu vai ūdeni tā, lai nosedz gabaliņus. Uzliek vāku un sautē ~ 1 stundu. Apcep sviestā vai olīveļļā šampinonus, pievieno sāli un liek katlā. Pēc 15 minūtēm pievieno saldo krējumu, uzvāra, noņem no uguns un izņem garšvielas. * truša gaļu pirms cepšanas var ieziest ar sinepēm.
TRUSIS GARŠVIELĀS UN MĒRCĒ
- Sastāvdaļas:
- trusis
sāls malti melnie pipari baziliks ķiploks
- Gatavošana:
- Trusi sagriež gabaliņos, saliek cieši vienu pie otra uz cepešpannas, apkaisa ar sāli, maltiem pipariem, baziliku un citas garšvielas pēc garšas. Pārkaisa nelielos gabaliņos sagrieztu ķiploku. Uzlej uz pannas nedaudz ūdens, ja trusis bez treknuma, vajag arī nedaudz treknumu, ja pašam tauciņi iekšā-izmanto tos sīki sagrieztus. Liek cepeškrāsnī un cep. Kad jau labi sačurkstējis un brūns apcepies, izņem pannu un visus gabaliņus apgriež otrādi, lai apcepas otra puse arī. Ja ūdens izsusē, jāpapildina. Laiku pa laikam vajag palaistīt ar šo cepamo sulu. Kad gaļa gatava, cepamā buljonā taisa mērci.
TRUSIS KRĒJUMA MĒRCĒ AR MILTIEM
- Sastāvdaļas:
- trusis
garšvielas sāls milti skābs krējums
- Gatavošana:
- Truša gabaliņus sākotnēji apcep zeltaini brūnus, tad liek "pīlē", pielej klāt nedaudz ūdens, pēc garšas un savas patikas piemet klāt garšvielas, sāli...visu to saturu liek cepeškrāsnī (var arī vienkārši uz plīts), ļauj šmorēties. Pēc nepieciešamības pielej vēl klāt ūdeni. Trusis kā jau ikviens cits zvērulis ir gatavs tad, kad gaļa nāk nost no kauliem trusis salīdzinoši ātrā laikā ir gatavs.
Kag gatavs, ūdens daudzumu, kas trauka apkšā var iebiezināt ar miltiem, kas sajaukti ar skābo krējumu. Tādā veidā iegūst arī mērci. Kā piedevas - vārīti kartupeļi, griķi, nu pēc gaumes, kas nu kuram labāk garšo.
TRUSIS KRĒJUMA MĒRCĒ BEZ MILTIEM
- Sastāvdaļas:
- trusis
sāls pipari skābs krējums
- Gatavošana:
- Trusi sagriež gabaliņos, ieberzē ar sāli un pipariem. Apcep truša gabaliņus, tad pieliek krējumu ar ūdeni (krējums vairāk) un sautē kamēr mīksts. Sanāk ļoti mīksta
un sulīga gaļa.
TRUSIS SALDAJĀ KRĒJUMĀ
- Sastāvdaļas:
- trusis
buljons burkāni sīpoli garšvielas saldais krējums
- Gatavošana:
- Parasti cenšos ņemt treknu trusi. Trusi sagriež gabalos un apcep, ieliek katlā, pielej buljonu, piegriež burkānus palielos gabalos vai pat veselus, sīpolus un garšvielas. Sautē mīkstu. Pielej saldo krējumu un vēl 20 minūtes pasautēju. Mīksts un garšīgs.
|