Lauksaimniecības un dekoratīvie dzīvnieki

 

Ko pagatavot no truša



CEPEŠKRĀSNĪ CEPTS TRUSIS

 Sastāvdaļas:
notīrīts trusis
garšvielas – sāls, pipari, ķiploki, baziliks
taukviela cepšanai
bekona šķēles – ja ir vēlēšanās
burkāni
Gatavošana:
Trusi sadala gabalos, saliek uz cepešpannas, uzkaisa garšvielas, apslacina ar eļļu vai pievieno citu taukvielu. Ja ir vēlēšanās, katru gabaliņu var ietīt plānā bekona šķēlē. Starp truša gabaliem var likt un cept burkānus lielos gabalos vai veselus.
Uzlej nedaudz ūdens. Liek cepties cepeškrāsnī!
Kad gabaliņi brūni, apgriež uz otru pusi un cep gatavu.

SAUTĒTS TRUSIS

Sastāvdaļas:
notīrīts trusis
taukviela cepšanai
sīpoli
burkāni
krējums
garšvielas
Gatavošana:
Trusi sagriež gabaliņos, apbrūnina uz pannas - lielas uguns, pievieno sīpolus, burkānus, garšvielas. Liek cepeškrāsns traukā, pārlej nedaudz ūdeni un krējumu. Sautē cepeškrāsnī, līdz gatavs.


SAUTĒTS TRUSIS AR SALDO KRĒJUMU UN VĪNU

Sastāvdaļas:
trusis
sāls
malti melnie pipari
krustnagliņa
lauru lapas
garšvielu maisījums
burkāns
sīpols
saldais krējums
baltvīns
ūdens

Gatavošana:
Trusi sagriež gabalos, saliek sautejamā katlā, apkaisa ar sāli, pipariem, vienu krustnagliņu, lauru lapas, mazliet garšvielu maisījumu, burkānus, sīpolus. Vēl pielej saldo krējumu un baltvīnu ar ūdeni, tā, lai viss zem šķidruma sanāk. Trusi sautē 2 stundas.


TRUŠA - BURKĀNU SAUTĒJUMS

Sastāvdaļas:
trusis
garšvielas
ķiploks
burkāni 
sīpoli
koriandrs

Gatavošana:
Apcep truša gabalus, kurus iepriekš marinē garšvielās un ķiplokos. Apcepto gaļu liek katlā, kurā ir daudz sarīvētu burkānu un sasmalcinātu sīpolu. Pielej ūdeni un sautē vismaz 2 stundas (kamēr mīksts), pievieno garšvielu un nedaudz koriandru.
 

TRUŠA SAUTĒJUMS ALŪ

Sastāvdaļas:
trusis 1 gab,
alus 1 l,
kartupeļi,
burkāni

Gatavošana:
uz pannas nedaudz apcep truša gaļas gabaliņus. Apceptos liek katlā, pievieno alu un uz lēnas uguns sautē. Ja kartupeļus, burkānus u.c. dārzeņus griež lielos gabalos, burkāni būs pirmie katlā jāliek klāt, bet ja pavisam smalkos gabaliņos, tad visus liek beigās, kad gandrīz gatavs, un sautē līdz gatavībai.


TRUSIS APELSĪNA SULĀ

Sastāvdaļas:
½ trusis
1 – 1 ½ l apelsīnu sula (der paku sula)
burkāni
Gatavošana:
Trusi sagriež gabaliņos, apsāla, appiparo un apcep katliņā. Pievieno nomizotus un nesagrieztus burkānu, pielej apelsīnu sulu tā, lai nosedz. Vāra līdz sula palikusi uz pusi mazāk un gaļa mīksta. 
* sulu neatšķaida. Vakar pat uztaisīju no Cido apelsīnu sulas. Man jau liekas, ka nemaz tik salds nav, drīzāk jau tāds saldskābs. 
Bez pipariem, sāls un burkāniem neko nelieku klāt, vēl esmu likusi puravus (tos gan beigās izvelku ārā), bet nejūtu, ka tas būtu kaut kā ietekmējis garšu.

TRUSIS AR PLŪMĒM UN ŠAMPINONIEM

 
Sastāvdaļas:
trusis
4 saldie sīpoli
žāvēta krūtiņa
malti melnie pipari
baltvīns
10 žāvētas plūmes bez kauliņiem
lauru lapas
timiāna zariņš
pētersīļu kāti
buljons vai ūdens
šampinjoni
olīveļļa vai sviests
sāls
saldais krējums

Gatavošana:
Truša gabaliņus apcep kopā ar žāvētas krūtiņas gabaliņiem un saldajiem sīpoliem. Uzber maltos melnos piparus. Pārlej ar baltvīnu. Ļauj tam uzvārīties. Pievieno plūmes , lauru lapas, timiāna zariņu, pētersīļu kātus. 
Pārlej ar buljonu vai ūdeni tā, lai nosedz gabaliņus. Uzliek vāku un sautē ~ 1 stundu. 
Apcep sviestā vai olīveļļā šampinonus, pievieno sāli un liek katlā. Pēc 15 minūtēm pievieno saldo krējumu, uzvāra, noņem no uguns un izņem garšvielas.
* truša gaļu pirms cepšanas var ieziest ar sinepēm.

TRUSIS GARŠVIELĀS UN MĒRCĒ

Sastāvdaļas:
trusis
sāls
malti melnie pipari
baziliks
ķiploks

Gatavošana:
Trusi sagriež gabaliņos, saliek cieši vienu pie otra uz cepešpannas, apkaisa ar sāli, maltiem pipariem, baziliku un citas garšvielas pēc garšas. Pārkaisa nelielos gabaliņos sagrieztu ķiploku. Uzlej uz pannas nedaudz ūdens, ja trusis bez treknuma, vajag arī nedaudz treknumu, ja pašam tauciņi iekšā-izmanto tos sīki sagrieztus. Liek cepeškrāsnī un cep. Kad jau labi sačurkstējis un brūns apcepies, izņem pannu un visus gabaliņus apgriež otrādi, lai apcepas otra puse arī. Ja ūdens izsusē, jāpapildina. Laiku pa laikam vajag palaistīt ar šo cepamo sulu. Kad gaļa gatava, cepamā buljonā taisa mērci.

TRUSIS KRĒJUMA MĒRCĒ AR MILTIEM

Sastāvdaļas:
trusis
garšvielas
sāls
milti
skābs krējums

Gatavošana:
Truša gabaliņus sākotnēji apcep zeltaini brūnus, tad liek "pīlē", pielej klāt nedaudz ūdens, pēc garšas un savas patikas piemet klāt garšvielas, sāli...visu to saturu liek cepeškrāsnī (var arī vienkārši uz plīts), ļauj šmorēties. Pēc nepieciešamības pielej vēl klāt ūdeni. Trusis kā jau ikviens cits zvērulis ir gatavs tad, kad gaļa nāk nost no kauliem trusis salīdzinoši ātrā laikā ir gatavs. 
Kag gatavs, ūdens daudzumu, kas trauka apkšā var iebiezināt ar miltiem, kas sajaukti ar skābo krējumu. Tādā veidā iegūst arī mērci. Kā piedevas - vārīti kartupeļi, griķi, nu pēc gaumes, kas nu kuram labāk garšo.


TRUSIS KRĒJUMA MĒRCĒ BEZ MILTIEM

Sastāvdaļas:
trusis
sāls
pipari
skābs krējums

Gatavošana:
Trusi sagriež gabaliņos, ieberzē ar sāli un pipariem. Apcep truša gabaliņus, tad pieliek krējumu ar ūdeni (krējums vairāk) un sautē kamēr mīksts. Sanāk ļoti mīksta
un sulīga gaļa.

TRUSIS SALDAJĀ KRĒJUMĀ 

Sastāvdaļas:
trusis
buljons
burkāni
sīpoli
garšvielas
saldais krējums

Gatavošana:
Parasti cenšos ņemt treknu trusi. Trusi sagriež gabalos un apcep, ieliek katlā, pielej buljonu, piegriež burkānus palielos gabalos vai pat veselus, sīpolus un garšvielas. Sautē mīkstu. Pielej saldo krējumu un vēl 20 minūtes pasautēju. Mīksts un garšīgs.








Komentāri (0)  |  2013-12-15 18:16  |  Skatīts: 14601x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ